Focus op je sterke eigenschappen en word effectiever, gelukkiger, succesvoller!

Focus op je sterke eigenschappen

Focus jij op het ontwikkelen van je minder sterke kanten of leg je de lat nog net wat hoger voor je sterke eigenschappen? Het is heel menselijk om steeds jezelf steeds te willen verbeteren en je te meten aan anderen. Maar als ik je één advies mag geven: zoek niet langer naar je zwakke plekken én ga er al helemaal niet op focussen.

Effectiever, succesvoller, gelukkiger

Ongeveer 30 jaar geleden bracht dr. Don Clifton een revolutionair idee naar buiten. “Wat gebeurt er als we focussen op iemands sterke eigenschappen en onze zwakke punten beheersen?”. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat de meest effectieve, succesvolle en gelukkige mensen hun eigen talenten kennen en weten hoe ze deze moeten inzetten. Zij verspillen geen energie aan het verbeteren van hun zwaktes, maar bouwen aan hun sterke kant.

Don’t be a fish climbing a tree

Helaas zit het in onze aard om te kijken naar wat verkeerd gaat. Rode penstrepen door je geweldige essay of een functioneringsgesprek over dat ene mindere project terwijl je die andere 10 geweldig hebt uitgevoerd. Er valt op dit vlak nog veel te winnen, en zoals Albert Einstein ooit zei: “Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid”.

Zwaktes erkennen, sterke eigenschappen optimaliseren

En als je dit weet, dan klinkt die focus op ontwikkelpunten eigenlijk heel onlogisch. Want je zult nooit talenten krijgen, die je van nature niet bezit. Dat betekent niet dat je niet aan je zwaktes kunt werken. Want als jouw zakelijke e-mails vol spelfouten zitten, dan is het misschien wel handig om een cursus taalvaardigheid te volgen. Maar een loopbaan als communicatie-adviseur moet je niet willen nastreven. En als je goed naar jezelf luistert voel je dat ook prima aan. Want waar je niet goed in bent, kost je meer energie en maakt je zelden gelukkig.

Win-win

Dr. Clifton deed zijn hele leven onderzoek naar de invloed van ‘mensen in hun kracht’ zetten. Inmiddels een term waar iedereen de kriebels van krijgt, maar waar wel een belangrijke boodschap in zit. Want leiderschap dat focust op sterke punten zorgt voor veel grotere betrokkenheid op de werkvloer in álle lagen van een organisatie. Meer betrokkenheid zorgt alleen voor een betere binding, maar ook voor hogere productiviteit, betere welzijn en meer zelfvertrouwen van medewerkers.

 

Dus. Sterke eigenschappen. Ontdek die van jou en ga echt impact maken! Tip van flip: Voor mijn coachingstrajecten gebruik ik altijd het CliftonStrenghts-assessment. Coachen op basis van data, I love it!

 

Wil jij na je vakantie ook aan de slag. Boek je scan en bijbehorend gesprek.

Gratis

adviesgesprek