Groeien als ondernemer | Leiderschapscoaching | The PowerUp >>

Groeien als ondernemer doet pijn!

Ik had gisteren een klant aan de lijn en die vertelde me dat er nu, tijdens het coachingstraject, opeens dingen op hun plek vallen. Opdrachten stromen binnen en ze moet opeens allemaal mensen gaan aannemen. En dat vind ik grappig! Want groeien als onderneemster gebeurt niet ‘opeens’

Opeens groeien als ondernemer?

Het is natuurlijk mooi dat dit gevoel er is, maar van ‘opeens’ is echt geen sprake. Want in dat half jaar dat ik nu met deze partij werk, hebben ze zoveel dingen in werking gezet en is de ondernemer veel meer gaan sturen, waardoor deze groei een logisch gevolg is van alle inspanningen.

Leidinggeven is uitdagend

En echt de leiding nemen over je eigen bedrijf, dat is uitdagend voor heel veel ondernemers. Want ook al heb jij zo’n business opgezet, leuk gevonden worden door je personeel, op een natuurlijke manier feedback leveren, keuzes maken die je collega’s beïnvloeden of bovenop de strategie zitten en soms wat kordater optreden, dit blijft lastig. 

Focus brengt grip

Maar geef jij geen sturing, dan werkt dit door in je hele bedrijf. En zonder focus, kun je ook niet de groei doormaken waarvan je weet dat het er echt in zit. Het betekent niet dat je als Khadaffi je personeel angst moet inboezemen en gaat micromanagen. Het zit ‘m vaak in de kleine dingen, waardoor je zelf meer grip krijgt en je team ook weet welke richting je met z’n allen opgaat. 

Energieker ondernemen

Deze onderneemster vond controleren en bijsturen ook erg ingewikkeld, maar nu heeft ze een manier gevonden die voor haar wel werkt. Ze is niet de hele dag aan het commanderen, maar ze checkt wel regelmatig in bij haar collega’s om te bekijken waar ze mee bezig zijn en welke acties ze nog gaan oppakken. En doordat haar focus nu is verschoven zie je dat die hele groep er nu in meegaat. Er zit meer energie en beweging in de business.

Groeien als ondernemer

Maar daardoor ervaart ze wel groeipijn. Want groeien als ondernemer doet pijn! Het is dat gevoel van ongemak en ‘kan ik dit allemaal wel’, je verlaat een veilige “het gaat allemaal best goed”- modus en je zet vaart achter je strategie waardoor je wat vaker uit je comfortzone moet stappen. Van wrijving komt glans, maar dat proces tot glans, dat doet wel even pijn.

Biefstuk of kalfsoester?

Met mijn stem in haar hoofd die haar op de moeilijke momenten influistert: “er is groeipijn en als het even schuurt is het helemaal prima”, heeft ze nu toch maar mooi die versnelling te pakken. Geen gedoe meer om de basis, maar impact maken met wat je doet en weer kunnen genieten van je ondernemerschap. En ja sturen en keuzes maken blijft moeilijk. Maar die keuzes zijn nu van een heel andere orde. Want als het nu nog gaat om keuzes als ‘eet ik vanavond biefstuk of kalfsoester?’, dan weet je dat je op de goede weg zit. 

Leidinggeven op een manier die bij jou past en daardoor groeien met je onderneming? Dat kan! Bekijk hier hoe leiderschapscoaching jou die groei brengt!

Gratis

adviesgesprek