Vrouwen in een mannenwereld

De techniek en ICT waren voorheen een stereotype mannenwereld. Toen ik in de sector aan de slag ging, was ik dan ook één van de enige vrouwen. Ik werd soms letterlijk aangekeken alsof ik een bedreigde diersoort was. Ik ging altijd strak in zwart of donkerblauw en alles bedekkend gekleed, omdat het er in mijn generatie echt was uitgeramd dat je er dan ook vrouwelijk uit zag. Ik heb first hand meegemaakt hoe je automatisch, en zonder het door te hebben, “one of the guys” wordt.

 

 

‘Diversiteit’

Onderzoeken laten zien dat de efficiency 30% omhoog gaat als er dames in een mannenteam werkzaam zijn. Er komt ook steeds meer acceptatie voor vrouwelijke competenties, aangezien deze bijdragen als aanvulling op de mannelijke competenties. Diversiteit in een team draagt bij aan een hogere productiviteit.

 

 

‘Kleur bekennen’

Tegenwoordig zijn er gelukkig dan ook steeds meer vrouwen in de ICT- en techsector te vinden. Deze nieuwe, jonge generatie is opgevoed in een wereld dat alles mogelijk is en dat is te zien aan dat vrouwen in de sector ook veel meer vrouw durven te zijn. Ze dragen kleurrijke kleding en als ze rode lippenstift op willen, dan doen ze rode lippenstift op. Zo van: ik voel me hier powerful bij, wat ga jij me daarover vertellen? Ze doen gewoon wat ze willen en ik vind dat prachtig.

 

 

‘Authentiek en vrouw’

Helaas betekent “steeds meer” in dit geval alleen nog geen bakken vol. Er zijn nog steeds bijna nergens in Europa minder vrouwen in de technieksector werkzaam als in Nederland: slechts 13%. Dat kan en moet anders. De oplossing is simpel: neem meer dames aan. Het vrouwelijk technisch talent stroomt in steeds grotere getale de middelbare schoolbanken uit, dus zorg dat je deze voor de branche vrouwen bereikt en behoudt. Daarnaast moeten negatieve gender stereotypen over vrouwen in de techniek doorbroken worden; een stereotype dat vooral in Nederland zo ontzettend hardnekkig blijkt. En als je dat vrouwelijke toptalent gevonden hebt? Laat ze dan in alles authentiek en vrouw zijn.

 

Wil je meer weten, plan een afspraak.

Gratis

adviesgesprek