Vrouwelijk leiderschap bestaat niet, vrouwen zijn wel betere leiders! >>

Vrouwelijk leiderschap

Ja, ik begeleid ook directeuren managers! Ik werd gebeld door een vrouw, die in een bedrijf een managementrol gaat invullen en een team met alleen maar mannen gaat leiden. Ze vroeg me of ik ook met mensen zoals zij werk, omdat ze op mijn site alleen maar coaching ziet staan voor ondernemers. Maar ik werk zeker ook met directeuren en managers!

En ik herken me als geen ander in haar uitdagingen. Toen ik 22 jaar geleden mijn eerste directierol ging invullen, zeiden ze ‘we wisten gelijk dat je de juiste kandidaat was, maar we twijfelden omdat je vrouw en 30 bent’. Niet dat het uit zou moeten maken of je een mannelijke of vrouwelijke manager bent of hebt, maar toch wordt daar niet zo ‘gelijkwaardig’ niet naar gekeken. Hoe komt dat toch? Is vrouwelijk leiderschap echt zo anders?

Competent of een zeurpiet

Een studie genaamd Vrouwen en leiderschap door Thomas International toont aan dat vrouwen en mannen als leider even hoog scoren op ‘mannelijke’ eigenschappen als risicobenadering, competitie en assertiviteit, maar dit levert alleen mannelijke leiders een voordeel op. Zo worden mannen eerder als bevlogen of competent bestempeld, maar doen vrouwen precies hetzelfde dan zijn ze ‘bitcherig’ of een zeurpiet.

Vrouwelijk leiderschap bestaat niet

Ook al zijn er qua persoonlijkheid en emotionele intelligentie geen grote verschillen gevonden tussen mannelijke en vrouwelijke leiders, toch zijn vrouwen bij promotie in het nadeel. En dat heeft alles te maken met de maatstaf die voor vrouwen anders lijkt te zijn dan voor mannen. En dat is klote, maar zie ik op de korte termijn niet echt veranderen. Kom je als vrouw wel in een lijnfunctie, dan ben je ook gewoon retegoed in je werk.

Vrouwen zijn wel betere leiders

Of zoals hoogleraar leiderschap en organisatieverandering Janka Stoker betoogde in een artikel voor controllers magazine “vrouwen zijn betere leiders, maar niet omdat ze zo ‘vrouwelijk’ leidinggeven, ze doen het beter omdat ze zich eerst als leider moeten bewijzen”. En in organisatie waarin meer dan 20% van de managementfuncties wordt ingevuld door een vrouw is, het beeld van ‘vrouwelijk leiderschap’ echt anders.

Betere kwaliteit van leiderschap

En zo komen we toch weer op dat veel betwiste vrouwenquotum. Ik ben niet zo’n voorstander van deze verplichte nummers. Want ik geloof dat een positie ingevuld moet worden door de allerbeste kandidaat, man of vrouw. Maar een verplicht quota kan wel helpen om de concurrentie onder de mannen aan te wakkeren, en hierdoor neemt de kwaliteit van leiderschap per definitie toe.

Gelijke kansen

Het is ieders eigen keuze of je wel of niet een carrière in de lijn wilt maken, maar de kansen en mogelijkheden moeten wel voor iedereen gelijk zijn. Gelukkig kijken we inmiddels niet meer op van een vrouwelijke leider op c-level. Dus het begin is er.

Wil je ook groeien in je managementfunctie? Plan direct een kennismaking in.

#coaching #team #leiderschap #management #diversiteit #female leadership #vrouwelijkeleiders

Gratis

adviesgesprek