Je bent nooit uitgeleerd. Waarin ga jij je ontwikkelen?>>

Nooit uitgeleerd

 

Je bent nooit uitgeleerd. En dat is echt waar. Wat je ook doet of welke rol je ook vervult, er komt altijd weer iets op je pad: een kans, een avontuur of een iets waar je nog nooit mee te maken hebt gehad. En zo begint voor mij nu een nieuw leerproces, genaamd Loslaten met een hoofdletter L.

Zelf bepalen

Mijn dochter Jools heeft vorige week haar laatste eindexamen gehad en daarop volgde een groots galafeest. Prachtig om die ontwikkelingen als moeder van dichtbij mee te maken, maar het vraagt ook wel wat van me. Want het betekent dat mijn dochter niet meer die eigenwijze peuter is, die ik overal mee naartoe sleep. Nu bepaalt ze zelf wat ze doet. En daarom is ze dus ook voor het eerst alleen met een vriendin op vakantie. En dan niet naar Renesse. Nee, Athene én Barcelona staan op het programma.

Je blijft groeien

Kleine meisjes worden groot. En in die 16 jaar van baby tot schoolverlater zijn de ontwikkelingen immens. Die grote fysieke ontwikkelingssprongen maak je in je hele leven niet meer mee. Maar vanaf dat moment neemt je hersenontwikkeling en de zoektocht naar wie je bent als persoon een vlucht. Je blijft maar groeien.

Persoonlijk en zakelijk

En dat is zakelijk gezien natuurlijk ook zo. Jonge mensen komen binnen, worden ouder en leren bij. Na jaren leren, hard werken en ervaringen opdoen mag je jezelf misschien wel dé expert op een bepaald vlak noemen en komen mensen bij jou voor raad en daad. Maar ook die mensen zijn nooit uitgeleerd.

Geen keuze

Je altijd blijven ontwikkelen, is in heel veel gevallen geen keuze. Soms is het moment waarop je iets nieuws gaat leren, plotseling daar. Dat heeft ons als mensheid natuurlijk ook zover gebracht. Want stilstand is achteruitgang en moet je kijken wat wij als homo sapiens allemaal kunnen. En daarom lukt het me vast om te leren Loslaten. Met vallen en opstaan, maar ook dat hoort erbij.

Gratis

adviesgesprek