Voordelen van diversiteit op de werkvloer

Meer diversiteit op de werkvloer? Yes, please!

De diversiteit: zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [divɛrzi’tɛit]. Het gaat, in Jip- en Janneketaal, eigenlijk over alle aspecten waarop mensen van elkaar (kunnen) verschillen. Denk bijvoorbeeld aan man/vrouw, leeftijd, arbeidsvermogen, sexuele geaardheid en culturele-, etnische- en religieuze achtergronden. Deze verschillen hebben invloed op hoe mensen hun werk doen. Wanneer diversiteit binnen een bedrijf aanwezig zijn én de werkgever houdt hier rekening mee, kan iedereen maximaal worden ingezet en levert dat een hoop voordelen op. Tijd om verschil te maken, met verschillen!

Voordelen

Er zijn een hoop, bewezen, voordelen van meer diversiteit op de werkvloer. Organisaties met een divers personeelsbestand zijn ten eerste vernieuwender, innovatiever en creatiever, omdat medewerkers verschillende gezichtspunten hebben en dus andere inzichten bieden. Het levert zowel meer dialoog als alternatieven en probleemoplossingen op. Daarnaast weten medewerkers met uiteenlopende achtergronden beter wat er speelt onder de diverse klantengroepen van het bedrijf, wat een belangrijk concurrentievoordeel kan betekenen.

 

Een ander groot voordeel van diversiteit binnen een organisatie, is dat het gemakkelijker (jong) talent aantrekt. Het is eigenlijk een cyclus: hoe diverser jouw medewerkers, hoe meer sollicitaties van verschillende (gender-, culturele- en etnische) achtergronden je waarschijnlijk zult krijgen. Je voelt je tenslotte thuis in een organisatie met een personeelsbestand dat een afspiegeling is van je eigen belevingswereld.

 

Last but not least, zijn bedrijven met een geslaagd diversiteitsbeleid een stuk productiever dan organisaties die dat niet voor elkaar hebben. Zo ontdekte McKinsey dat bedrijven die een cultureel en etnisch divers personeelsbestand hebben, 35% meer kans hebben op een beter financieel rendement dan hun concurrenten.

Productiever & innovatiever

Er moet dus meer diversiteit in organisaties komen. Niet alleen in topfuncties, maar ook op de werkvloer. Een divers personeelsbestand zorgt voor maatschappelijke betrokkenheid, tevreden en loyale medewerkers, meer aantrekkingskracht voor (jonge) talenten en het maakt je organisatie op de lange termijn productiever en innovatiever. I rest my case.

 

De resultaten van diversiteit

70% meer groei

35% meer winstgevendheid

19% betere innovatie

75% sneller naar de markt

 

Start met meer innovatie, productiviteit en talent vinden en behouden. Wil jij meer weten over diversiteit in jouw bedrijf of team

Plan hier je afspraak 

Hier lees je meer over over mij.

 

Miranda

#diversiteit #innovatie #productiever #wintgevend

 

over Miranda

Gratis

adviesgesprek