Om te groeien moet je uit je comfortzone stappen, maar waarom?

Uit je comfortzone stappen

Na twee jaar leven in je eigen cocon, merk ik dat het best vreemd is om weer live deel te nemen aan grote evenementen, over de koppen te moeten lopen op de Koningsmarkt en sociaal te zijn in grote groepen. Terwijl het me pré-corona niet te druk of te gezellig kon zijn. Maar blijkbaar is dit een wereldwijd fenomeen door de pandemie. Terugkeerangst noemen psychologen dit, terug naar hoe het was en weer leren omgaan met je herwonnen vrijheid. In zekere zin moet je weer uit je comfortzone stappen.

Terug op de bühne 

En hoewel die twee jaren thuis eerst frustrerend waren, ontstond er langzaam een nieuwe normaal waar ook prima mee te leven was. Je eigen fijne omgeving om je heen en coachen, lezingen geven of spreken op afstand was zo gek nog niet. Al vind ik het ook wel weer leuk en spannend om de bühne op te gaan. En ik doe er zelfs een schepje bovenop door als dagvoorzitter op een congres de boel in goede banen te gaan leiden. 

Meer levensgeluk

Uit je comfortzone stappen is niet altijd leuk, maar wel heel belangrijk. Want uit onderzoek blijkt dat het opdoen van nieuwe ervaringen cruciaal is voor ons mentale welzijn. Psychologen zeggen zelfs dat het openstaan voor verandering en doorbreken van patronen de belangrijkste voorspeller is voor iemands levensgeluk. 

Uit je comfortzone stappen voor groei

Door nieuwe dingen te ervaren ontstaan er vaak inzichten in jezelf, in anderen en in je gewoontes. Soms ontdek je dat je van je nieuwe stap ontzettend veel energie krijgt. Of dat je talenten bezit, waarvan je niet wist dat je ze had. En dus is uit je comfortzone stappen nodig om te kunnen groeien. 

Stap voor stap

Dat betekent niet dat je vandaag de stekker uit je leven moet trekken en vanaf morgen met een backpack de wereld moet gaan rondreizen. Want deze mate van ‘neofilie’ werkt eerder averechts op je mentale welzijn dan dat je kunt groeien. En laten we eerlijk zijn, heel veel dingen na twee jaar on hold te hebben gestaan, kunnen voelen als een grote stap. Vaak belemmeren je gedachten jou in het nemen van een andere afslag. ‘Ik kan het niet’ of ‘dat lukt mij niet’ zijn op dat moment je vijand.

Take it easy

Maar hoe kun je dan wel uit je comfortzone stappen? Om te beginnen: take it easy. Neem kleine stapjes en probeer je gevoel wat meer voor je te laten spreken. Focus op je verlangen om iets nieuws te proberen in plaats van aandacht te geven aan je angsten. En durf fouten te maken. Want niets is menselijker dan dat en bovendien groei je daar juist van. Bracht je stapje naar voren je niet wat je zocht, ga dan de volgende keer linksaf. 

 

Hoe zorg jij voor persoonlijke groei? Ik geloof dat je als persoon moet groeien om je ondernemerschap naar een next level te brengen. Wil jij met je organisatie ook een power up? Bel me: 06- 1500 5517 of plan direct een gratis kennismaking in. 

Gratis

adviesgesprek