Business coach met track record

Je gaat toch ook niet in een vliegtuig zitten waar de piloot een boek heeft gelezen over hoe je een vliegtuig bestuurt. Steeds vaker zie je het voorbij komen: coaches die gouden bergen beloven omdat ze een boek hebben gelezen of film hebben gekeken. En zelf nog nooit iets bereikt hebben.

“Geloofwaardigheid”

Tegenwoordig zie je door het coach-bos de bomen niet meer. Het lijkt er soms op dat je al een coach kunt worden als je 3 Ted-Talks hebt geluisterd van anderen en deze kopieert en plakt in een eigen “unieke” programma. Zo werkt het voor mij niet. Dit gaat over geloofwaardigheid: hoe ga je iemand vertellen hoe je iets moet bereiken als je die ervaring zelf niet eens hebt?

 

“Kriebels”

Ik zie veel business coaches voorbij komen en ik krijg er rillingen van, als er nergens iets over ze terug te vinden is. Een klant van mij liep eerder bij een  zogenaamde “businesscoach” waar hij bakken geld voor betaalde. Resultaat 0, zero, noppes niks.

Over deze coach was niet veel te vinden, behalve dat ze in een achterstandswijk 6 hoog achter woonde omdat ze haar dure loft in Amsterdam niet meer kon betalen. En dit gebeurt vaker. Mensen die beloven dat ze je in no time succesvol en rijk maken, maar die als je even verder kijkt bij hun eigen zaken niet op orde hebben.

Ik kan je vertellen dat ik niemand ken die plots alles in goud zag veranderen. Succesvol een bedrijf bouwen betekent gewoon iedere dag hard werken, keuzes maken, focus houden en stap voor stap verder komen inclusief het vallen, opstaan en weer doorgaan.

Maar de zelf gebombardeerde business coach of ondernemerscoach beloofd dat je miljoenen gaat verdienen wanneer maar precies hun stappen volgt. Dat klinkt van de buitenkant heel leuk en ziet het er ook heel goed uit. Maar goed met Canva kunnen omgaan, is iets anders dan een echt bedrijf bouwen en leiding geven aan een team.

 

“Too good to be true”

Voelt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo. Ik denk dat je gewoon met 2 benen op de grond stap voor stap, elke dag opnieuw, moet blijven werken aan jouw doel. Het is daarnaast van belang om mensen in je omgeving verzamelen die op bepaalde punten beter zijn dan jij. En dat vraagt moed van een founder.

Ik zeg tenslotte niet voor niets altijd: “Every level has a new devil.” Als je iemand inhuurt die je verder gaat helpen, dan moet diegene verder zijn dan jij, en andere perspectieven kunnen bieden. It’s lonely at the top, soms moet je pittige keuzes maken en is het goed als iemand met een kritische blik en een bak ervaring mee kan kijken.

 

“Track record”

Ik zou zelf dus nooit voor iemand kiezen, zonder ervaring en bewezen track record.

Ik sta voor resultaat! En vind dus dat jezelf bepaalde ervaring moet hebben opgedaan, zelf meters moet hebben gemaakt en situaties hebt leren inschatten, net als een piloot. Je wilt een piloot met ervaring, en geen piloot die een boek heeft gelezen over hoe je een vliegtuig bestuurt.

Wil je meer weten over hoe we je kunnen helpen in jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies en begeleiding. Maak meteen een afspraak.

 

#ondernemer #entrepreneur #founder #businesscoach

 

Gratis

adviesgesprek