Tijd voor reflectie. Hoe ziet jouw leiderschap in crisistijd eruit?

Leiderschap in crisistijd

De kleurencombinatie blauw-geel doet niet langer denken aan de meubel-multinational IKEA, maar aan het land waar heel de wereld zich sinds afgelopen week mee verbonden voelt: Oekraïne. Want na maandenlange diplomatieke spanning gebeurde 24 februari het ondenkbare: Rusland start de oorlog met Oekraïne. Het is heel verdrietig maar ik ben diep onder indruk van de kracht die Oekraïne en zijn bevolking laat zien. En van Zelenski, die het toonbeeld is van leiderschap in crisistijd.

Verbondenheid

Het Oekraïense volk is op papier veel minder sterk, heeft minder geld en minder middelen. Maar ze hebben een moraal, ze staan ergens voor en dit geeft een verbondenheid en kracht. En die kracht gaat verder dan geld en macht. Mensen van over de hele wereld melden zich om te helpen, van beroemde tennisser tot multimiljonair.

Walk the talk

President Zelenski is hierin een leidend voorbeeld voor authentiek leiderschap. Hij staat voor zijn land en zijn bevolking. Hij doet wat hij zegt, transparant, oprecht en voor het hogere doel. Het contrast met Poetin kan bijna niet groter. Want hoewel zijn functie ‘president’ is, lijken zijn roekeloze, stiekeme en narcistische besluiten, vanuit zijn troon op het Kremlin, meer op een dictatorschap. President Poetin lijkt de grip op de realiteit een beetje verloren te zijn, maar maakt wel keuzes die enorme impact hebben voor zijn land en bevolking.

Reflectie leiderschap in crisistijd

Mooi moment om te reflecteren hoe je zelf als leider handelt in een crisis. Of je voor de troepen gaat staan, of dat je veilig vanuit je kantoor anderen vertelt wat ze moeten doen.

Want dit gedrag zie je in tijden van crisis ook op de werkvloer. En ook al is onzekerheid vaak de enige zekerheid in crisistijd, medewerkers zoeken juist dan steun bij ‘hun leider’. Lopen ze dan tegen een dichte deur of staat deze altijd open?

Staan voor je zaak

Hoe oneerlijk, naar en verdrietig de situatie in Oekraïne nu ook is, we zien daar nu ook dingen gebeuren waar leiders hier alleen maar van kunnen dromen. Dat je personeel voor je opstaat en vecht, niet omdat je dat vraagt, maar omdat ze echt ergens in geloven. In het hogere doel. Een doel dat je met elkaar nastreeft en waar je voor staat. En als je echt claimt waar je voor staat, kun je meer en ben je sterker dan ooit had kunnen bedenken.

Kamp Poetin of kamp Selenski

Ik durf te wedden dat niemand zijn leiderschap met die van Poetin durft te identificeren. Al gebeurt het toch echt in Nederland BV. Maar de kentering is zichtbaar. Meer en meer Zelenski’s staan op en maken onze werkvloer tot een fijne werkplek. Hoe denk jij dat jouw leiderschap in crisistijd eruit ziet? Slaat de meter meer uit naar kamp Poetin of kamp Zelenski?

 

Wil je meer weten over leiderschap, maak nu een afspraak.

Gratis

adviesgesprek