Effectief leiderschap, haal het beste uit jezelf en je bedrijf

Effectief leiderschap

Als vader van negen kinderen, universitair docent en schrijver kun je wel aannemen dat Stephen Covey zijn leven bijzonder effectief kon indelen. Zijn boek over eigenschappen van effectieve mensen ging meer dan 25 miljoen keer over de toonbank. En het zijn ook deze eigenschappen die bijdragen aan effectief leiderschap. Ik pas dit dagelijks toe in mijn coachingstrajecten en met name de achtste eigenschap past ontzettend goed bij waar ik voor sta. 

Balans voor meer succes

De zeven eigenschappen van Covey zijn in leidend Nederland common knowledge. Pas wanneer je werkt vanuit balans kun je een effectief leven leiden, zo stelde Covey. En dat is precies waar bij veel leiders de schoen knelt. Want je kunt niet 60 uur per week aan je onderneming werken, je kinderen aandacht geven, sporten, het huishouden doen en een sociaal leven onderhouden. Misschien wel even, maar op de lange termijn dooft ook jouw vuurtje. Bewustwording van je huidige aanpak en weten hoe jij in balans komt is al een eerste, maar erg onderschatte stap in de goede richting tot meer succes. 

Groeien als persoon en leider

Je moet goed voor jezelf zorgen om ook te kunnen knallen op de werkvloer. Je masculiene en feminiene energie moeten als yin en yang zijn en je kunt pas conflicten oplossen als je kunt luisteren én mensen jou vertrouwen. De zeven eigenschappen voor effectief leiderschap zorgen ervoor dat jij je dagelijks kunt verbeteren. Groeien als persoon én als leider houdt in dat je: 

  1. proactief bent: neem zelf de regie en wacht niet af tot iemand anders het voor je doet;
  2. het einde voor ogen houdt: visualiseer je einddoel en bedenk hoe je dit gaat bereiken;
  3. prioriteiten stelt: belangrijke zaken eerst en verspil geen tijd aan randzaken;
  4. denkt in win-win-situaties: houd belangen van anderen in gedachten;
  5. eerst begrijpt voordat je begrepen wordt: luisteren is belangrijker dan spreken;
  6. synergie nastreeft: zoek naar betere oplossingen, niet naar compromissen;
  7. de zaag scherp houdt: neem rust, reflecteer en verbeter.

Grootsheid

Covey noemt zijn eigenschappen ‘daily habits’, want je kunt niet op zondagmiddag balans brengen in je leven. Dat kost tijd en als je er dagelijks mee bezig bent, dan wordt het uiteindelijk je nieuwe normaal. Maar naast die zeven bestaat er ook nog een achtste. En juist deze eigenschap is waar The PowerUp op drijft: om je verborgen potentieel aan te spreken en andere te inspireren om dit ook te doen. Het beste uit jezelf halen, uit je bedrijf en uit anderen om zo de meeste creativiteit, groei en impact te realiseren.   

 

En op die manier haal jij niet alleen het beste uit jezelf en je onderneming, maar maken we ook samen de wereld een beetje beter. Wil jij dit ook? Maak een afspraak ! 

Gratis

adviesgesprek