De waarde van het groepsproces: 1+1=3, maar hoe bereik je dat?

De waarde van het groepsproces

Je kent het wel, van die groepsprocessen waar enorm veel wordt gepraat, gewezen en afgewacht tot iemand een handschoen oppakt. Groepsprocessen die misschien wel top down worden opgelegd en waarvan de deelnemers wel fysiek aanwezig zijn, maar ondertussen nadenken over de verbouwing thuis of over wat ze gaan eten vanavond. Een groepsproces waar je niets uit zult halen.

Alleen of samen

En het zijn ook deze processen waardoor mensen zeggen ‘samenwerken doe ik het liefst alleen’. Want als je er niets uithaalt, er geen co-creatie ontstaat en mensen geen energie krijgen van het doel dat met de samenwerking wordt nagestreefd, dan snap ik dat wel. Maar het kan ook anders. Want wat is anders de waarde van een groepsproces? 

Elkaar versterken

Samenwerken gaat over elkaar versterken, want samen weet je meer, zie je meer, hoor je meer en voel je meer. En als je al die plusjes kunt optellen dan ontstaat er iets magisch, iets dat meer is dan alleen het resultaat van de optelsom. In een succesvol groepsproces vullen capaciteiten en talenten elkaar aan. En het zijn deze samenwerkingen die succes opleveren, die naar meer samenwerkingen doen verlangen en waardoor personen én bedrijven groeien.

Knallend groepsproces

Het is fantastisch om te zien, en om onderdeel te zijn, van zo’n bruisend groepsproces. Waarbij mensen geïnspireerd worden en opstaan om zich 100% in te zetten voor het einddoel. En waarin je van elkaar weet wat iedereen kan én doet en weet hoe je het beste uit de samenwerking en het resultaat moet halen. Afgelopen week was ik in mijn interim functie als CCO bij een startup onderdeel van zo’n knallend groepsproces. 

Koppen bij elkaar en gaan

Deze startup is klaar voor de scale-up fase en dat betekent dat er ook serieuze bedragen nodig zijn om echte groei te realiseren. Je kunt op verschillende manieren financiering regelen en venture capital is daar één van. Nog geen week van te voren kregen we te horen dat donderdag een Europese investeerder kwam invliegen, die geïnteresseerd was om te investeren. Maar hoe regel je in 3,5 dag een vlammende presentatie om die miljoenen binnen te kunnen harken? Juist, koppen bij elkaar en gaan. 

Nailed it

En dan zie je pas hoe krachtig een groepsproces kan zijn. Dat je met vier man gaat knallen voor dat doel, dat iedereen vertrouwt op elkaars capaciteiten en samenwerkt voor dat ene moment. Het is fascinerend hoe snel je zo’n transitie kunt inzetten van ‘de waan van alledag’ tot ‘alles opzij zetten en gaan’. Op donderdag kwam alles bij elkaar, daarna waren we ontzettend moe, maar hadden ook een soort overwinningsgevoel van ‘yes, we nailed it’.

1+1=3

Als mensen in hun kracht gaan staan en zich bezighouden met waar ze goed in zijn, in plaats van zich continu ergens tegenaan bemoeien en over alles blijven praten in plaats van dingen doen. Dan ontstaat dat gevoel van vertrouwen, verbinden en gewoon gaan en pas dan hebben groepsprocessen echt nut. In je kracht staan is inmiddels zo’n dooddoener geworden, maar het is echt super belangrijk om succesvol te bouwen aan leiderschap en je onderneming. 

 

In mijn coachingstrajecten is dit ook één van de speerpunten. Waar ben jij nu eigenlijk echt goed in en hoe zet je dat in om 1+1=3 voor jezelf en je onderneming te bereiken?

 

Plan een afspraak in!

Gratis

adviesgesprek