Hybride werken vraagt om hybride leiderschap: people first!

Hybride leiderschap

Ja leuk Miranda, jij met je authentiek leiderschap. Met mijn team volledig thuis, via teams of zoom en de enorme puzzel om überhaupt mensen op kantoor te kunnen zien. Hoe kan ik dan in vredesnaam een goede leider zijn voor mijn team? Hoe houd ik verbinding? Hoe zorg ik voor resultaten en hoe weet ik wat er speelt bij mijn teamleden?

Authentiek in hybride leiderschap

Terechte vragen waar je als leidinggevende flink mee kunt worstelen. Don’t shoot the messenger, maar als je hierin na twee jaar Corona nog steeds geen draai hebt gevonden, dan zul je dit ook niet vinden ben ik bang. Want deze hybride manier van werken is de nieuwe normaal waar we mee te dealen hebben. En hybride werken maakt de vraag naar leiders die verbinden, visie hebben, open en betrouwbaar zijn nog groter. Juist in dit hybride leiderschap maken authentieke leiders het verschil.

Loondienst of ZZP?

Nederland BV is volledig aangepast op de thuiswerksituatie. Praktische en operationele zaken als een goede thuiswerkplek, IT-structuren en online werkmethodes werken inmiddels naar behoren. Maar het hele Coronagebeuren heeft in veel situaties geleid tot versnippering, veel mensen zijn onbewust in een soort ZZP-rol terechtgekomen. En de meeste werknemers redden zichzelf prima, want het zijn niet voor niets professionals, maar het maakt het werk vaak niet veel leuker. Hoe vind je de nieuwe balans?

  1. Investeer in verbinding

Sociaal contact, het gevoel van saamhorigheid en samen staan we sterk zijn belangrijke aspecten van je baan. Bovendien zijn betrokken medewerkers gemotiveerder en zetten vaak net even dat stapje extra. Dus betrokkenheid is goed voor jou als mens en de organisatie, zie je de win-win situatie? Zorg er daarom voor dat je persoonlijke aandacht hebt voor je mensen. Waar zijn ze mee bezig, hoe gaat het thuis, wat zijn hun behoeften? Investeer in de relatie met je medewerkers. Een maandelijkse team-call met “hoe gaat het met iedereen”, ain’t gonna cut it. Regelmatig even een lunchwandeling of kopje koffie op kantoor om elkaar even écht te zien en te horen werkt vaak veel beter.

  1. Leid vanuit kracht en kwetsbaarheid

Je kunt een fantastische leidinggevende zijn op de werkvloer, maar het vanaf een schermpje op afstand behoorlijk ingewikkeld vinden. Dat kan enorm confronterend zijn voor jezelf. Blijf niet aanmodderen, maar deel deze kwetsbaarheid ook met je teamleden. Iedereen worstelt met het hybride werken en samen kun je werken naar een nieuwe werkgewoonte met duidelijke kaders en verwachtingen. Hiermee kun jij de balans in het leiderschap weer terugvinden.

  1. Maak duidelijke afspraken

Hoewel we inmiddels behoorlijk zelfredzaam zijn, blijft het teamgevoel een belangrijk aandachtspunt. Door duidelijke afspraken met elkaar te maken over hoe je samenwerkt kun je dit gevoel weer wat versterken. Weten wie wanneer bereikbaar, vindbaar en aanwezig is op kantoor maakt het makkelijker om elkaar te kunnen zien en spreken. Daarmee voorkom je de domper dat de koffieautomaat je enige sparringpartner is als je eindelijk weer eens op kantoor bent. Als leidinggevende kun je hier een belangrijk verschil maken.

 

Lees ook |Hoe bereid ik mijn team voor op hybride werken | en | Hybride werken is qua organisatie (nog) ingewikkelder dan thuiswerken|

Wil je weten wat we voor jouw team of organisatie kunnen betekenen? Maak een afspraak

Gratis

adviesgesprek