Energiek ondernemen door jouw talenten 100% te gebruiken, dat doe je zo!

Ain’t no mountain high enough.

Zo begon je misschien aan je ondernemersavontuur. Je had een goed plan, torenhoge ambities en die enorme bergen, die zou jij wel eens even beklimmen. Van de Vaalserberg tot de Mont Blanc. Iedere pittige klim bracht nieuwe uitdagingen met zich mee en met het oog op jouw hoge lat ging je ervoor. Blik op oneindig en gaan: op naar die doelen!

En daar sta je dan, aan de voet van de Mount Everest, wetende dat dit de laatste klim is voor het behalen van je mijlpaal. Maar terwijl je naar de top kijkt, zakt de moed je in de schoenen. Niet door de bestemming, maar de reis er naartoe lijkt zwaarder te wegen dan het resultaat dat je te wachten staat. Je bent er echt bijna, maar het voelt niet goed. Het kost je meer energie, terwijl je al die andere hordes moeiteloos nam. Het houd je bezig. Waar ben ik nou eigenlijk mee bezig? Deze berg voelt wel degelijk too high.

Als ondernemer heb je te maken met ups en downs. Het zijn de ups die je op de been houden en die motiveren jouw dromen waar te maken. Merk je dat deze down wel erg lang duurt, en dat je jezelf moeilijk kunt motiveren. Dat je steeds vaker lijkt vast te lopen of dat je totaal geen energie hebt om al die telefoontjes of mailtjes van jouw klanten te beantwoorden. Of misschien denk je al aan het stopzetten van je bedrijf, en terug in loondienst te gaan. Stop dan nu waar je mee bezig bent. Het is tijd om je kamp op te slaan en even terug te gaan naar waar jouw ondernemersavontuur begon.

Vandaag deel ik inzichten die je hopelijk weer wat moed geven om door te gaan. Want jij begon jouw reis niet voor niets. En we kennen allemaal moeilijk momenten, maar opgeven: dat kan altijd nog. Vandaag beklimmen we bergen! Vandaag ain’t no mountain high enough!

Basecamp check in

Even een pas op de plaats maken is best lastig. Want we willen allemaal vooruit. Klanten zijn ongeduldig, de feestdagen staan voor de deur en het werk blijft zich maar opstapelen. Er is geen tijd voor bezinning. En toch is het zo belangrijk om daar tijd voor te maken. Al is het maar een kwartiertje per dag.

Je bent nu op een punt beland waarbij dat kwartiertje wellicht wat weinig is, maar misschien is het voor jou wel genoeg om al tot belangrijk inzichten te komen. Zet voor dat kwartiertje je apparaten even op vliegtuigstand, pak een kop koffie of loop een rondje in dit frisse winterweer. En stel jezelf de vraag: “wanneer ging alles als vanzelf?”

Als iets je gemakkelijk afgaat, dan heb je ergens talent voor, en dat is precies wat je met deze vraag wilt gaan inzien. Want als iets vanzelf gaat, dan kost het je weinig energie en daar wordt een mens gelukkig van. We hebben toch al genoeg energieslurpers in ons dagelijks leven, daar moet jouw onderneming geen onderdeel van uit maken.

Dus wanneer had jij het gevoel dat alles op rolletjes liep, dat je deed waar je blij van werd en dat je energie voor tien had? Schrijf die momenten op en zoek de rode draad. Wat deed je op dat moment, welk talent zette jij in en wat voor effect had dat op jou en je onderneming?

Gelukkige keuzes

Vergelijk het met de leaseauto die je van de baas mag uitzoeken. Je hebt de keuze tussen twee modellen een basic variant, die ten opzichte van je eigen auto al best luxe is en waarvoor de maandlasten relatief laag zijn. En een luxe variant, waarbij onder andere die langgekoesterde wens van stoelverwarming uitkomt. Het nadeel van dit model is wel dat je er 50 euro per maand meer voor moet betalen, maar je hebt dan ook alles wat je van een auto zou willen.

Alles overwegende kom je toch tot de keuze voor de basic variant, want goedkoop, prima, die stoelverwarming is toch overbodige luxe, bladibladibla. Je hebt het voor jezelf al helemaal verantwoord. Je zou het wel graag willen en die 50 euro extra kun je prima betalen, maar je bent verstandig en kiest voor het basic model. Vervolgens wordt het winter, met koud, regenachtig en vervelend weer. En daar zit je dan te bibberen en te balen in je basismodel. “Had ik maar…”.

Nu is stoelverwarming niet iets onoverkomelijks, maar het zegt wel iets over hoe wij keuzes maken. We gaan continu voorbij aan ons gevoel, omdat we onze ratio te veel voor ons laten bepalen. Dit doe je meer dan je denkt en daardoor kun je vroeg of laat het gevoel krijgen dat je vastloopt. Dat je minder energie hebt en ook veel minder plezier in wat je doet. Terwijl…. Als je wel had gekozen voor je langgekoesterde wens dan had je niet achteraf spijt gehad. Dus kies voor wat jou gelukkig maakt, verstandig, maar wel op gevoel. Want als jij gelukkig bent dan voel je je goed, dan draag je dat uit en je goed voelen heeft bovendien direct invloed op wat je doet.

Rechts of linksaf?

Als jij jouw talenten optimaal inzet, dan gaan dingen vanzelf zoals ze zouden moeten gaan. Benut jij jouw talenten niet voldoende, dan biedt dit geen rooskleurige toekomst en loop je uiteindelijk vast in je ondernemerschap.

Waarom jij jouw talenten niet optimaal benut kan verschillende oorzaken hebben. Doordat je ergens linksaf bent geslagen, omdat je ratio dit ingaf, terwijl je gevoel eigenlijk rechts schreeuwde. Of omdat iemand je vertelde dat je misschien een bepaalde route moest kiezen, terwijl je zelf al een andere route in gedachten had. Of misschien wil je een bepaald zakelijk doel persé halen, terwijl dit persoonlijk gezien helemaal niet bij je past. De weg ernaar toe lijkt dan lang en donker.

Zoek daarom voor jezelf uit wat jouw talenten zijn en hoe jij deze voor jouw onderneming kunt benutten. Blijf daarvoor dicht bij jezelf en kijk niet naar anderen. Je wordt niet gelukkig van iemand anders nabootsen. Je wordt gelukkig als jij kunt doen waar je goed in bent. Bekijk ook in welke omgeving jij jouw talenten het beste kunt inzetten. Moet je daarvoor rechtsaf of linksaf? Wat zegt je gevoel?

‘Business is a spiritual game’

Een uitspraak van mijn inspiratie Tony Robbins, waar ik altijd een beetje om moet grinniken. Want ik ben niet zo zweverig. Hoewel het woord ‘spiritual’ niet echt bij mijn nuchterheid past heeft Tony wel een punt. Want jouw toegevoegde waarde komt niet vanuit wat je hebt of bezit, maar vanuit wie jij bent. Want hoe kun jij meer voor anderen doen dan iemand anders? Hoe kun jij dit beter dan anderen? Wat heb jij andere te bieden?

Dus wie ben jij? Ga terug naar de basis en bekijk of jouw onderneming nog steeds eer doet aan wat jij te geven hebt! Gaandeweg heb je misschien keuzes gemaakt, die niet helemaal lekker passen bij jou. Blijf dan niet zoeken naar oplossingen of zoeken naar waar het misgaat. Maar kies ervoor om een ander pad te bewandelen. Eentje die misschien haaks staat op wat je eerder deed, maar waar jij je prettiger bij voelt. En waarvan je bij de gedachte aan die nieuwe horizon direct weer energie krijgt.

We denken vaak echt veel te moeilijk. En zoals een oud-docent van mij regelmatig herhaalde “als het te moeilijk is, dan doe je iets niet goed”. Dat lijkt op het moment dat je in een slechte flow zit moeilijk te bevatten. Je blijft doorgaan met je doelen halen, klanten bedienen en oplossingen zoeken voor niet bestaande problemen. Maar op momenten van bezinning kunnen puzzelstukjes soms opeens in elkaar passen. En was het achteraf misschien toch wel simpel op te lossen.

Dus neem dat kwartiertje per dag om te beschouwen, te relativeren en te kiezen voor je eigen geluk. Om te kijken naar de route en de dingen die je onbewust moeilijk hebt gemaakt. En probeer vervolgens te bedenken hoe jij hiermee omgaat. Lukt het je om uit de vicieuze cirkel te stappen en weer voorwaarts te bewegen? Een voorzichtig stapje aan de voet van berg.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Dus, even resumerend. Heb jij het gevoel dat werkelijk alles energie slurpt en dat je niet vooruitkomt? Ga dan terug naar basecamp en stel jezelf de vraag wanneer het wel als vanzelf ging. Welke talenten zette jij toen in en wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Je kunt vervolgens op twee manieren omgaan met jouw inzichten.

  1. Blijven oordelen over jezelf en waar je nu staat óf
  2. Kiezen om je aandacht te richten op het hier en nu, zodat je focussen op datgene waar jij energie van krijgt.

Merk je dat je jezelf blijft vertellen hoe slecht alles is en hoe je het zover hebt laten komen? Denk dan aan deze twee opties. Want als je bewust bent van je talenten, energie én gedachten dan kun je jezelf ook echt vooruithelpen. Dan ligt de wereld aan je voeten.

Is het echt zo simpel? Ja, dat is het. Je lost er niet gelijk je hele vastgelopen bedrijfsvoering mee op, maar het is een klein stapje om het roer om te kunnen gooien. Om te kiezen voor jouw onderneming en hoe jij hier weer een energiebooster van maakt in plaats van een bodemloze energieput.

PowerUp!

Misschien ligt jouw route nog steeds richting de bergtop van de Mount Everest, maar het kan ook zijn dat je juist een route om de berg heen kiest. Bottomline is: je moet doen waar je blij van wordt. En dit kan een behoorlijke portie moed vergen. Moed om anders te kijken en om de kaders te herwaarderen. Een nieuwe waarheid aan te nemen en om te zeggen dat de route die je gekozen misschien nu niet meer goed werkt. Maar dat betekent niet dat je gefaald hebt. Het betekent dat jij sterker zult zijn dan ooit tevoren en dat je bewust keuzes kunt maken die bijdragen aan jouw geluk.

Heb je hulp nodig om door de bomen het bos weer te gaan zien? Of misschien zoek je iemand waaraan jij je even kunt spiegelen? Ik begeleid tientallen ondernemers in hun zoektocht van basecamp tot bergtop. In het uitkristalliseren van hun talenten, zodat zij kunnen doen waar zij goed in zijn. En ik ondersteun ze bij het waarmaken van hun ambitieuze doelstellingen.

Begin vandaag nog met dat ene kwartiertje. Want als jij doet waar jij goed in bent, dan is geen berg te hoog! Go for it!

 

Boek een oriënterende afspraak in om te kijken of het klikt tussen ons.

Gratis

adviesgesprek