Diversiteit op de werkvloer door authentiek leiderschap | The PowerUp

Diversiteit op de werkvloer vraagt authentiek leiderschap

Mijn eerste podcast staat op spotify! Vorige maand mocht ik aanschuiven bij Diederik en Henny van de podcast Learning Innovators. Een podcast over het nieuwe leren en alles wat hierbij komt kijken. Mijn specialiteit? De invloed van diversiteit op de werkvloer en cultuur! 

Bloedgroep A bij B

Want dat begrip kennen we inmiddels wel, en toch belemmert de complexiteit van het thema nog steeds het creëren van diverse teams. Ik zie dit heel vaak. Het is alsof je bloedgroep A bij B wilt gooien. En ook al doe je daar zoveel moeite voor, als je een te homogene groep hebt dan is het heel moeilijk voor dat nieuwe bloed om een weg te vinden in het nieuwe team.

Diversiteit gaat verder

Of dat nu gaat om het aantrekken van meer vrouwen in een mannenwereld, het verjongen van sterk vergrijsde teams of het aannemen van een sterke bèta in een alfa-omgeving maakt daarin geen verschil. Wil je dit als organisatie doen, dan moet je mensen daarop voorbereiden en een omgeving creëren waarin iedereen zichzelf kan, wil en durft te zijn.

Nieuw = oncomfortabel

Want als die “vreemde eend” zonder enige voorbereiding zijn nieuwe verfrissende ideeën deelt, dan schopt dit waarschijnlijk veel teamleden tegen het verkeerde been. Nieuw is per definitie oncomfortabel. Maar als voor iedereen het doel duidelijk is, zoals meer resultaat, minder burn outs of andere inzichten, dan zorgt dit voor een zachte landing én een betere mee werkmodus.

Diversiteit op de werkvloer

Ook als leider moet je je er heel bewust van zijn om die diversiteit in je bedrijf te omarmen en te begeleiden. Het ontstaat niet vanzelf als je wat andere mensen aanneemt. Bedrijven die dit willen, moeten de omgeving meenemen, en methodes inkopen of specialisten inhuren om te zorgen dat die frisse wind ook na de proeftijd nog blijft waaien. 

Authentiek leiderschap

Je hebt als bedrijf authentieke leiders nodig die bewust stimuleren, creëren en faciliteren. Die oog hebben voor al deze onderliggende structuren en dicht bij zichzelf blijven, zodat ze dit ook uitstralen naar hun teams. Want zo’n ideale wereld: jezelf mogen zijn en daarmee iets toevoegen aan het team. Bereik je pas als deze bewustwording er is en het goede voorbeeld doet volgen. 

 

Meer weten over diversiteit op de werkvloer en leren? Luister de podcast!

🎧 Beluister via Spotify: https://lnkd.in/eqwspeQe
🎧 Beluister via Apple Podcasts: https://lnkd.in/e9e42mvQ

Gratis

adviesgesprek