Businesscoach voor vrouwen, mannen en wie maar wil >>

Businesscoach voor vrouwen?

“Miranda waarom werk je niet alleen met vrouwen?”. Een vraag waarover ik, totdat ie gesteld werd, nog nooit had nagedacht. Want waarom zou ik alleen een businesscoach voor vrouwen willen zijn? Ik vind het veel te leuk om met mannen te werken.

One of the guys

Mijn bèta-opleiding en carrière in de techniek gaven me van meet af aan weinig keuze. Ik was én word nog altijd omringd door mannen. En dat is ook een omgeving waar ik me heel erg prettig bij voel. Het one of the guys zijn met een no-nonse houding past me goed, maar dat betekent niet dat ik deze attitude of fijne omgeving niet met vrouwen kan verenigen. Sterker nog, ik weet dat jezelf blijven tussen al die mannen juist het voordeel is van vrouwen in de techniek. Maar, deze vraag werd me al vaker gesteld door vrouwen die ik door de jaren heen begeleidde.

Pelgrimstocht

Aan de ene kant niet verwonderlijk, want als mannen me deze vraag zouden stellen dan zou ik me wat vaker achter mijn oor moeten krabben. Maar vrouwen voelen zich prettig bij me omdat ik een pad heb bewandeld waar zij nu ook aan begonnen zijn. Soms een eenzame pelgrimstocht in het overwegend mannen-gedomineerde techniekland, maar juist dat maakt dat ik vrouwen in de techniek kan inspireren en ondersteunen in hun zoektocht.

Inspirerende vrouwen

Zo werk ik nauw samen met Annemarie de Jong. Een ongelooflijke jonge vrouw die onze toekomst vormgeeft. En niet voor niets is zij een van de winnaars van de InspiringFifty Deeptech awards. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik haar kan helpen richting geven. Niet alleen in haar carrièrepad, maar ook zodat zij en alle andere tech-dames het verschil gaan maken in de weinig diverse techwereld én op hun beurt een inspiratie zullen zijn voor de nieuwe generatie powervrouwen.

Businesscoach voor vrouwen & diversiteit

Maar om de vraag goed te beantwoorden moet ik toch even inhaken op een veelbesproken, en beladen, thema op de werkvloer: diversiteit. Want naast dat ik het werken met mannen veel te leuk vind om alleen een businesscoach voor vrouwen te zijn, heeft ondernemen en authentiek leiderschap niets te maken met gender.

De beste zijn

Keer op keer komt diversiteit weer ter sprake als het gaat over vrouwenquota en vrouwen aan de top. Ja, vrouwen zouden wel wat meer vertegenwoordigd mogen zijn om meer diversiteit in je organisatie te hebben. Want hoe diverser je team, hoe productiever en innovatiever je organisatie is. Maar deze vrouwen komen niet op een goede positie omdat ze vrouw zijn en en quota gehaald moet worden. Deze vrouwen zijn de beste in wat ze doen. Het feit dat ze vrouw zijn is ondergeschikt aan hun prestaties.

Diversiteit ondermijnen

Datzelfde geldt voor mannen. Als een man de beste kandidaat is voor een functie, maar je zit aan je quotabeleid vast, dan ben je toch dom als je voor een minder geschikte vrouwelijke kandidaat kiest. Wat wel kan helpen is hoe naar mannen en vrouwen gekeken wordt en wie er aan de sollicitatietafel zitten. Want je kiest vaak iemand die op jezelf lijkt, en dat ondermijnt de diversiteit per definitie. Maar dit onderwerp parkeer ik voor het gemak even voor later.

Businesscoach voor vrouwen, mannen en wie maar wil

Dus, waarom werk ik niet alleen met vrouwen? Omdat ik voor vrouwen én mannen wat kan betekenen om hun ambitieuze ondernemersdromen te realiseren. Om hun leiderschapsskills te ontwikkelen en om de beste versie van zichzelf tot uiting te laten komen. Want dat is waar mannen én vrouwen tegenaan lopen. Dus nee, ik ben geen businesscoach voor vrouwen. Ik ben een businesscoach voor iedereen die zichzelf en zijn bedrijf beter wil maken. En of er dan een M, een V of een X in je paspoort staat is daarbij totaal niet relevant.

 

Gratis

adviesgesprek