Scale-up coaching brengt je onderneming een level up >>

Scale-up coach

Op 1 januari van dit jaar telde kamer van koophandel 2.078.716 ingeschreven onderneming. Meer dan 2 miljoen bedrijven! En dit aantal zit al jaren in de lift. Een platte rekensom laat zien dat 1 op de 9 Nederlanders een eigen bedrijf heeft en daarmee zijn Nederlanders met recht ondernemers in hart en nieren.

Wat zijn start-ups en scale-ups?

Een klein percentage van de inschrijvingen bestaat uit start-ups en scale-ups. Een start-up zich het best laat omschrijven door een jong, innovatief, ambitieus bedrijf met internationale groeipotentie dat meestal een impactvol prototype of pivot op de markt brengt. Is de start-up klaar voor een level up, waarbij de eerste successen al in de rugzak zitten en per jaar een groei van 20% of meer aan werknemers en/of omzet wordt gerealiseerd, dan gaan we praten over een scale-up. Nederland telt 2.720 scale-ups.

Scale-up coach

Maar hoe schaal je dit bewezen verdienmodel op? Het opschalen van nieuwe groeipaden is risicovol. Het kost tijd, geld en energie. Maar hoe kom je aan financiering voor die groei en personeel om het concept uit te bouwen? Hoe zet je leerpunten om in verbeterkrachten. Hoe haal je het maximale uit vandaag om te kunnen investeren in morgen? En dat in deze turbulente Corona-pandemie. Stuk voor stuk uitdagingen waarmee een scale-up coach richting helpt geven.

Van zolderkamer naar organisatiestructuur

Als ondernemende bèta heb ik een zwak voor jonge ambitieuze tech-ondernemers die hun fantastische dienst of product een level up willen brengen. En momenteel werk ik als scale-up coach samen met een startup, die de cruciale scale-up fase heeft bereikt. Mensen van het eerste uur, die vanuit hun zolderkamer tot in de late uurtjes doorwerkten voor het slagen van de start-up. Ambitieuze ondernemers die nu moeten gaan opschalen, nieuwe structuren en afdelingen moeten vormgeven om focus aan te brengen en snel groei te realiseren.

De transformatie

En dat is vergt niet alleen heel veel tijd en energie, maar ook een andere houding. Want vanuit vrijheid blijheid en werken wanneer en hoe je wilt, moet je maak je een transitie door naar een nieuwe standaard waarin vrijheid, verantwoordelijkheid, verbinding en vertrouwen een nieuwe definitie krijgen. Het is dus niet alleen de organisatie die een level up moet, ook de oprichters en medewerkers van het eerste uur moeten een level up. En zo’n transformatie vraagt veel energie én loslaten.

Vertrouwen zorgt voor snelheid

Vertrouwen geven gaat hand in hand met verantwoordelijkheid. In de start-upfase is de samenwerking relatief simpel en ontstaat verbinding doordat je samen keihard aan het knallen bent voor die ambitieuze doelen. Met vier man alles bespreken en uitvoeren is prima te doen, maar met 40 of 400 man is dit totaal onwerkbaar. En dan is onderling vertrouwen essentieel om de snelheid en flexibiliteit te bewaren.

Eén dag overleggen

Niet meer alles onder een vergrootglas leggen en willen bediscussiëren. Want verbinding houden op afstand zorgt ervoor dat we onze agenda’s volproppen met stand-ups, weekly’s, voortgangsoverleggen and so on. Tijd, die je nodig hebt om juist die groei te realiseren, door echt te werken en dingen te doen. En daarom adviseer ik altijd om maximaal één dag per week overleggen. In die dag kun je praten tot je een ons weegt en de rest van de tijd wordt er gewerkt. Zodat je alles eruit kunt halen wat erin zit en die start-up succesvol transformeert in een scale-up.

Level up met een scale-up coach

Vanuit mijn jarenlange ervaring met scale-ups, uitbreidingen en overnames weet ik welke uitdagingen iedere fase met zich meebrengt. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik andere ondernemers mag helpen bij deze fantastische, maar pittige periodes. Samen staan we sterk en zorgen we voor die snelle groei. Is jouw bedrijf ook toe aan de level up? Ik help je graag als scale-up coach.

Plan een kennismaking in!

Gratis

adviesgesprek