Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Wat is dat toch iets geks: hoe de media én mensen in elkaar zitten. Amper twee weken geleden domineerden de schandalen bij The Voice alle nieuwsfeeds. De uitzending van de BNNVARA-serie ‘BOOS’ trok eind januari 10 miljoen kijkers op youtube. En nu, slechts twee weken later lijkt het alsof deze machtsmisbruikers alleen nog voer zijn voor een slechte grap en hopsakee we gaan weer door met de orde van de dag. En dit terwijl grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer niet incidenteel is.

BOOS

En dat maakt mij dan wel weer boos. Of misschien is teleurgesteld een betere omschrijving voor mijn gevoel. Want buiten enkele oplevingen van #metoo of deze recente collectieve, maar kortdurende boosheid rondom The Voice zijn we nog mijlenver verwijderd van structurele verandering.

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, wel of niet?

Als vrouw in de techwereld én als leidinggevende maakte ik meerdere grensoverschrijdende situaties mee. En dan kun je denken ‘het is nu eenmaal zo’, ‘was dit nu echt grensoverschrijdend’, ‘stel ik me aan’ of ‘ach het was maar een grapje’. Maar je kunt blijkbaar ook vervolgens als kutwijf te boek staan. En dat verbaast mij dan wel weer.

Hoor en wederhoor

Een aantal jaar geleden, in mijn tijd als directeur, kwam een dergelijke situatie aan het licht en paste ik vanuit mijn verantwoordelijkheid als leider hoor en wederhoor toe. In het kort kwam het erop neer dat een mannelijke collega, met hoogzwangere vrouw thuis, avances had gemaakt naar een vrouwelijke collega, terwijl zij hem na een beursdag naar het centraal station bracht. Geen handtastelijkheden, maar de vrouw in kwestie voelde zich erg onveilig in haar eigen auto.

Notoire veelplegers

En terwijl de vrouwelijke collega enigszins verbaasd was dat ik haar kant van het verhaal ook wilde horen, gaf de man onmiddellijk zijn fout toe. En bovendien vertelde hij dat andere werkgevers hem op soortgelijk grensoverschrijdend gedrag al eens hebben aangesproken. Blijkbaar was het kwartje nog niet echt gevallen.

Geroddel en gedoe

Niet lang daarna heeft de vrouwelijk collega hem (op haar uitdrukkelijk verzoek)zelf aangesproken op zijn gedrag, op een dusdanige manier dat de mannelijke collega direct aan zijn hoogzwangere vrouw heeft verteld dat hij ten onrechte van een #metoo-incident werd beschuldigd. En dan zijn die, bijna vergeten, kantoortuinen onverbiddelijk. Het nieuws of de roddel verspreidde zich als een lopend vuurtje.

 

Een vuurtje, dat hevig oplaaide net als het ‘the voice’-incident. En waarvan ik de brandhaard toch niet helemaal in de picture had. Nader onderzoek van de bedrijfsrecherche liet zien dat de mannelijke collega zeer ongepast en sexueel getinte appjes aan de dame in kwestie had gestuurd. Na dit rapport was de arbeidsrelatie zo verstoord dat de arbeidsrelatie met de man werd ontbonden en en de vrouwelijke collega niet veel later zelf ontslag nam, tot mijn grote spijt.

Kutwijf

Ik heb nooit meer iets vernomen van deze mannelijke veelpleger, tot een bekende onlangs met hem in gesprek raakte. Bij het horen van mijn naam was zijn reactie niet onder stoelen of banken te steken: “Miranda is een kutwijf”. Waarom, dat hield de ‘beste’ man voor zich, maar we weten allebei dat ik niet degene was die fout zat.

Verantwoordelijk leiderschap in grensoverschrijdend gedrag

Als leider ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je medewerkers. En hoe goed je ook je best doet om hier objectief en daadkrachtig mee om te gaan, het voelt alsof je er geen grip op kunt krijgen. Grip op hoe, wanneer en waarom deze situaties blijven gebeuren. En zo’n grensoverschrijder blijft gewoon lekker z’n ding doen bij een nieuwe werkgever, terwijl jouw naam ook nog even door het slijk wordt gehaald.

Zero tolerance grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Kutwijf of niet, hoe zorgen we er met z’n allen voor dat iedereen zich veilig voelt in zijn of haar werk- of leefomgeving? En hoe zorgen we ervoor dat we niet weer voor de zoveelste keer worden ‘verrast’ door zo’n mega BOOS-schandaal, waarbij we even doen alsof het ons raakt en na één keer knipperen met de ogen doorgaan waar we mee bezig zijn.

 

Zero tolerance is waar ik voor sta, en waar ik naar handel. Want veiligheid is een groot goed. Voor meiden die hun zangcarrière waar willen maken, voor jongens die hun geloof richting willen geven onder leiding van machtsfiguren én voor jou en mij. Dan maar een kutwijf.

 

#grensoverschrijdendgedrag #thepowerupcompany #businesscoach #zerotolerance #metoo #leiderschap #femaleleaders #newleadership

Gratis

adviesgesprek