Jonge ondernemers hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden >>

Jonge ondernemers

Als businesscoach begeleid ik allerlei ondernemers: man, vrouw, jong, oud, alfa en beta. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is hun ambitie, hun passie voor het ondernemerschap en de drive om het beste uit zichzelf en hun bedrijf te halen. En hoewel ik vaak de vraag krijg of ik me niet alleen op vrouwen zou willen richten of juist alleen op technische ondernemingen heb ik daarin geen voorkeur. Maar wie mij al een tijdje volgt weet dat ik wel een zwak heb voor jonge ondernemers in de techniek.

Vrijwilligerswerk

En daarom ben ik ontzettend gelukkig met het vrijwilligerswerk dat ik mag doen voor de TU Delft en TU Eindhoven. Een halve dag per week begeleid ik ambitieuze technische studenten die impact willen maken op de wereld. En iedere keer word ik weer verrast door hun briljante ideeën en het toekomstperspectief van deze plannen. 

Next-gen jonge ondernemers

Ik vind het heel belangrijk om iets terug te doen voor de next-gen. Ik ben immers ook ooit 22 geweest en heb toen net zo goed hulp gekregen om mezelf te ontwikkelen tot wie ik ben en waar ik sta. Bovendien is het ontzettend gaaf om deze studenten te zien groeien in hun jonge ondernemerschap. Te ondersteunen in hun zelfontplooiing en ze de eerste hordes met hun bedrijf soepel te laten nemen.

Vrouwen in de techniek

Dit jaar heb ik een paar groepjes met alleen vrouwen onder mijn hoede. Want ik weet dat ik voor hun echt een verschil kan maken. Als ondernemer, bèta én vrouw weet ik hoe je juist je feminiene energie in de nog steeds man-gedomineerde technische wereld kunt inzetten om  verder te komen. En hoewel deze dames als one-of-the-guys in dit veld opereren, geloof ik dat je juist ook je vrouwelijke kant tot uiting moet laten komen. Want die guys, die zijn er al  genoeg in de techniek.

Feminien en masculien

Bèta’s worden vaak geassocieerd met de meer masculiene stereotypen: daadkrachtig, besluitvaardig en hard. Terwijl de techniek juist ook gebaat is bij meer feminien gerelateerde eigenschappen als samenwerking, creativiteit en compassie. En ook in het ondernemerschap is balans tussen deze twee verschillende energieën ontzettend belangrijk. Jonge ondernemers staan door deze yin yang sterker in hun schoenen, waardoor ze meer impact kunnen maken voor zichzelf en voor anderen, zonder voorbij te gaan aan wie ze zijn.

 

Naast mijn ervaring als ondernemer en in de technische branche, probeer ik dit mee te geven aan de toekomstige generatie jonge ondernemers. En hoewel iedereen dit opnieuw wiel lijkt uit te vinden, hoef je dit niet door schade en schande zelf wijs te worden. Want daar is het ondernemerschap soms al ingewikkeld genoeg voor. 

 

#volunteer #thepowerupcompany #businesscoach #ondernemer #nextgen #tudelft #tueindhoven #leiderschap

Gratis

adviesgesprek