Authentiek leider wordt je niet, dat ben je!

Authentiek leiderschap

‘Authentiek leiderschap’ een nieuwe trend in Nederland BV of oude wijn in nieuwe zakken? Ik ben een groot voorstander van authentiek leiderschap, en hoewel deze leiderschapsstijl de afgelopen jaren pas echt terrein wint, heb ik nooit anders gedaan. Maar wat is zo’n authentiek leider nu precies?

Leider als rol

Je kent ‘m onderhand wel: de ambitieuze collega in een lijnfunctie die de leiderschapsrol op zich neemt, omdat dit een mooie springplank kan zijn voor zijn carrière of omdat deze rol weer net wat meer centjes in het laatje brengt. Deze leider vinkt zijn takenlijst af, maar echt krachtig of succesvol in het leiderschap kun je diegene niet noemen. Je klopt er in ieder geval niet snel aan om even te sparren over jouw toekomst bij het bedrijf of die van de vakgroep.

Rol als leider

Recht tegenover deze collega staat de leider, die zijn handen voor zijn teamleden in het vuur durft te steken, die vraagt hoe het met je gaat en die soms het management op z’n nek krijgt omdat hij wel erg open en eerlijk is. Een teamleider die luistert, verbinding zoekt met zijn team en die weet hoe we dat torenhoge doel met z’n allen voor elkaar gaan boksen. Je weet wat je aan zo iemand hebt.

Geen rol spelen

Kun jij zo twee namen verbinden aan beide soorten leiders? Het zou me verbazen als je dit niet kunt, want je komt ze tegen op iedere werkvloer. Het verschil tussen beiden zit ‘m in de rol. De ene ziet leiderschap als een rol die hij of zij moet vervullen, de ander weet welke rol hij kan spelen voor zijn team omdat hij leidt vanuit hart en ziel: een authentiek leider. Een authentiek leider speelt geen rol, hij definieert de rol.

De authentiek leider

Een authentiek leider is zich bewust van zijn sterke en zwakke eigenschappen én straalt dit ook uit. Hij is oprecht en heeft het vermogen zich te verbinden zonder zijn verstand op zij te zetten. Authentieke leiders handelen vanuit wie ze zijn en daardoor zijn ze transparant, betrouwbaar en handelen consistent. Deze leiders krijgen zaken voor elkaar en geven een organisatie sturing op de lange termijn.

Nieuw leiderschap?

Zijn deze leiders nieuw op de werkvloer? Nee, zeker niet. Het gaat hier om oude wijn in nieuwe zakken, en die zak noemen we authentiek leiderschap. We zijn die oude wijn in de afgelopen jaren wel steeds meer gaan waarderen. Want in Nederland BV willen we geen gespeelde rollen meer, we willen mensen die puur en echt zijn.

Authentiek leiderschap ontwikkelen

Authentiek word je niet, dat ben je. Maar… als jij niet authentiek kan zijn in je leiderschapsfunctie, dan zit jij niet op de juiste plek of misschien houdt iets je tegen om jezelf echt bloot te durven geven. Soms heb je net een zetje nodig om authentiek te durven zijn. Wat dat betreft is authentiek leiderschap te ontwikkelen.

Wil jij 2022 ook meer authentiek leiderschap tonen? Wat in het vat zit verzuurt niet, maar misschien is het tijd om het vat aan te slaan! Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar in mijn authentiek ontwikkelingstraject! Denk je dit is echt iets voor mij? Plan een kennismaking in! En ontdek of het klikt tussen ons.

Voor nu hele fijne feestdagen gewenst, proost!

Lees meer over mij!

 

Gratis

adviesgesprek