Het duurzaamheidsvraagstuk vraagt ander leiderschap

Nieuw leiderschap: wrijving in de bestuurskamer is geen schande

De wereld evolueert sneller dan ooit en het bedrijfsleven moet hierin mee. Oud wordt vervangen door nieuw, duurzaam en toekomstbestendig. En dan hebben we het niet alleen over het bedrijfsmodel, maar ook over je team. Want de toppers van vroeger zijn niet degenen die je nodig hebt in het leiderschap van nu.

Het duurzaamheidsvraagstuk is meer dan een modegril

Duurzaamheid is geen trend, hype of modewoord, maar bittere noodzaak. Het is een kans voor bedrijven om de toekomst van hun branche te vormen. Geen optie, geen keuze, maar een imperatief. Het wordt breed gedragen over diverse sectoren, van de maakindustrie tot de zorg en van onderwijs tot theater.

 

Het omarmen van duurzaamheid hoeft niet te betekenen dat je moet worstelen, integendeel: het kan een economisch interessant model zijn. In essentie draait het allemaal om schaarste, de sterkste drijfveer op economisch vlak. Grondstoffen raken op en worden duurder, dus gerecyclede grondstoffen en circulaire bedrijfsmodellen worden steeds aantrekkelijker.

Nieuw leiderschap voor een veranderende wereld

Echt leiderschap gaat allang niet meer over financiële successen. Als ondernemer moet je duurzaamheid, diversiteit en inclusie omarmen en zelfs als noodzakelijk beschouwen om de continuïteit van de organisatie te waarborgen. Nieuwe leiders weten hoe ze om moeten gaan met de snel ontwikkelende wereld en hebben de vaardigheden om zowel op korte als lange termijn te voorspellen én de juiste beslissingen te nemen.

 

Een belangrijke competentie is luisteren. Niet anderen vertellen hoe het moet, maar zelf het gesprek aangaan met stakeholders als personeel, klanten, concurrenten en ketenpartners. Door te luisteren kan je inspelen op veranderingen en de volgende generatie betrekken bij je doelstellingen.

In de bestuurskamer mag het schuren

Inzetten op duurzaamheid kan een invloed hebben op de marges en dat kan ongemakkelijk zijn. Durf je dat offer te maken? Durf je het gesprek aan te gaan? Voor diversiteit en inclusie geldt hetzelfde. Het is eenvoudig om te roepen dat dingen belangrijk zijn, maar erkennen dat er tekortkomingen zijn, dat is heel andere koek. Echte leiders durven dit gesprek te voeren. Als leider moet je de moed hebben om terugloop op de winst te accepteren, wetende dat het uiteindelijk zal leiden tot hogere winsten.

 

Wil jij meer impact kan maken met je bedrijf. Werk samen met een mentor die gespecialiseerd is het bouwen van impactvolle bedrijven, SAAS en de transformatie van startup naar scaleup. Maak NU een afspraak om kennis te maken. En breng impact in de wereld.

 

#Leiderschap #Duurzaamheid #Inclusie #Diversiteit #Bestuurskamer #verdienmodellen #disruptie #transformatie

Gratis

adviesgesprek