Personeel behouden door je intuïtie te gebruiken

 

Personeel behouden in 2022

“Kom bij ons werken, dan krijg je legio persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden en een marktconform salaris”, wie wil dat nu niet? Nou, blijkbaar zitten de meeste werkzoekers daar niet op te wachten. Stromen de sollicitatiebrieven bij jouw bedrijf wel binnen, dan mag je van geluk spreken. Want de meeste bedrijven schreeuwen om personeel. Niet vreemd, want onderzoek toont aan dat het aantal vacatures in 40 jaar niet zo hoog is geweest als oktober 2021. En dat gegeven maakt werkzoekers bijzonder kieskeurig.

Personeel behouden

Het personeelstekort stijgt en dat kan direct impact hebben op jouw bedrijfsvoering. Personeel vinden om je bedrijf draaiende te houden is op z’n zachts gezegd ingewikkeld, maar personeel behouden vraagt ook de nodige aandacht. Gemiddeld 29% van de werknemers zoekt actief naar een nieuwe baan en stel je dan eens voor dat voor die 29% het gras bij de concurrent groener lijkt? Zie dan je klanten maar eens van kwaliteit te voorzien. Personeel behouden is een uitdaging, maar wel eentje die de moeite loont.

Weet wat er speelt

Geeft jouw werknemer aan dat hij een nieuwe baan heeft gevonden dan is het tij niet meer te keren. Het heeft dan echt geen zin meer om meer salaris of betere perspectieven te bieden, want waarom bestonden die mogelijkheden niet voordat hij zijn ontslag aankondigde? Zorg daarom dat je weet wat er speelt. Wat drijft jouw werknemers, wat vinden ze persoonlijk belangrijk en doen ze werk waar ze blij van worden?

Betrokkenheid en transparantie

Als een junior dag in dag uit zit te modelleren, omdat dit nu eenmaal moet gebeuren, en hij zelf liever bezig is met vergunningstrajecten. Dan kan je er donder op zeggen, dat hij na verloop van tijd om zich heen gaat kijken waar hij zijn passie wel kan uitvoeren. Maar ook een medior of senior die zich niet gehoord voelt, zal zijn heil anders zoeken. Een stukje betrokkenheid en transparantie zijn hierin ontzettend belangrijk.

Intuïtie is key

Maar intuïtie is misschien nog wel het meest belangrijker. Bij jezelf, maar ook bij je medewerkers. Hieraan durven toegeven en je medewerkers dit ook stimuleren vergt vaak de nodige inspanning. Luisteren naar je hart in plaats van je hoofd is spannend, omdat je hiermee een stukje rationaliteit laat varen en misschien wel een heel andere pad gaat bewandelen dan je voor ogen had. En in the end laat dit jouw vuur juist oplaaien. En vanuit ervaring kan ik je vertellen: doen wat je leuk vindt maakt je ook goed in wat je doet. Dus volg je hart, want dat klopt.

Wil jij ook je personeel behouden en tegelijkertijd aantrekkelijke werkomstandigheden bieden voor toekomstige werknemers? Al ruim 20 jaar laat ik ambitieuze managers en werknemers opbloeien binnen hun bedrijf. Tijdens het online event ‘Zo vind en behoud je vakmensen voor de infrasector’ op 9 november spreek ik hier ook over. Wil je meer weten? Stuur me dan een berichtje.

 

Gratis

adviesgesprek