Nieuwe leiders zijn de toekomst van ons bedrijfsleven, maar waarom?

Nieuwe leiders

“Ik wist dat ik niet langer CEO kon zijn van mijn eigen bedrijf, omdat ik niet langer de beste persoon was” een uitspraak van Matt Althausr, tijdens een inspiratiesessie met over leiders van deze tijd. Inspirerend én super krachtig. En ik vind dat ons bedrijfsleven een tekort heeft aan deze nieuwe leiders.

Het programma

Inmiddels zweven we tussen kerst en oud & nieuw. Net als een heleboel mensen heb ik deze dagen vrij, om samen te zijn met mijn gezin, maar ook om even de chaos van 2021 te structureren. En daarna te bekijken hoe ik 2022 wil inrichten. Het zal geen verrassing zijn dat nieuw leiderschap zeker op het programma komt.

Oude wijn

In mijn vorige blog kon je lezen over authentiek leiderschap. Oude wijn in nieuwe zakken, maar hot en happening. Authentiek leiderschap is in feite niet nieuw, maar het krijgt wel een flinke boost door de nieuwe generatie leiders. Maar wat maakt deze generatie leiders zo bijzonder?

Stereotype leider

Om te beginnen zijn nieuwe leiders ontzettend zelfbewust en hebben ze een broertje dood aan autoriteit. En dit staat lijnrecht tegenover de stereotype leider: een daadkrachtige, meestal mannelijke, persoon met, aan zijn haarkleur te zien, heel wat jaren ervaring op zak. Deze leider is duidelijk de baas en zijn onderdanen zullen zijn oordeel en opdrachten niet snel in twijfel trekken, tenminste niet openlijk.

Verbinding tegen versnippering

Gelukkig is al jaren een kentering zichtbaar, maar de frisse wind van de nieuwe leiders waait nog niet op iedere werkvloer. Spijtig, want deze nieuwe leiders brengen met hun benaderbare persoonlijkheid en zelfbewustzijn, verbinding op de almaar versnipperende werkvloer. En zeker in tijden van Corona en de eenzaamheid die thuiswerken met zich meebrengt, kunnen we dit goed gebruiken.

Nieuwe leiders

Begrijp me niet verkeerd, want de nieuwe generatie leiders is geen type boomknuffelaar. Verbinding kunnen leggen en kwetsbaar durven zijn doet geen afbreuk aan goed leiderschap. Het is juist een heel belangrijk onderdeel van daadkrachtig leiderschap. Alles draait om balans. Yin en Yang, zwart en wit, harmonie, dynamiek en verbondenheid. Deze eigenschappen gaan hand in hand met uitstekend leiderschap.

Zelfbewustzijn

Want hoe krachtig is het dat jij als CEO van je eigen miljoenenbedrijf kunt zeggen “ik ben niet langer de beste persoon binnen mijn bedrijf om dit bedrijf verder te leiden”. En “ik neem mensen aan die beter zijn dan ikzelf”. Dat is een kwestie van zelfbewustzijn én lef.

Goed voorbeeld

Het wordt tijd dat de oude generatie leiders ook eens bij zichzelf te rade gaat. Ben ik nog wel de juiste persoon of wordt het tijd voor nieuwe aanwas? Doen mijn medewerkers hun werk met plezier en gaan we er met z’n allen voor in 2022. Of is het gebrek aan verbinding of transparantie nu een bron van ergernis aan het worden?

Wees oprecht, zelfbewust en betrouwbaar. Goed voorbeeld doet goed volgen. Dus hoe ga jij in 2022 het beste voorbeeld voor jouw medewerkers zijn? Nieuw en authentiek leiderschap zijn daarin onmisbaar.

Op naar 2022 en op naar de nieuwe leiders!

Ik wens je een hele fijne jaarwisseling!

 

 

 

Wil je meer weten over leiderschapsontwikkeling, plan een kennismakingsafspraak in om te de mogelijkheden te bespreken.

 

Gratis

adviesgesprek