Internationale vrouwendag 2022 nog 135,6 jaar tot gelijkheid.

Internationale vrouwendag 2022, het is vandaag weer zover. Maar hoe kan het dat vrouwen anno 2022, 225 jaar na het baanbrekende boek ‘Pleidooi voor de rechten van de vrouw’, nog steeds niet gelijke kansen krijgen of dezelfde rechten hebben als hun mannelijke gelijke. 

225 jaar later

Er is ontzettend veel gebeurd in 225 jaar. Niet langer worden vrouwen in Nederland gezien als de verpersoonlijking van een broedmachine en huissloof. Vrouwen zijn over de bank genomen ‘baas over eigen buik’ en mogen naar school, nemen deel aan het sociale leven en werken buitenshuis. Maar nog steeds is gelijkheid een veelbesproken thema en is slechts de helft van alle vrouwen in Nederland financieel onafhankelijk. 

Nog 135,6 jaar te gaan

Echt gelijk zullen mannen en vrouwen nooit zijn. Een vrouw heeft geen piemel en een man heeft geen vagina, of ten minste evolutionair gezien niet. Maar dat het volgens het Global Gender Gap Report gemiddeld gezien nog 135,6 jaar duurt om het gender gap te sluiten is toch onvoorstelbaar. 135,6 jaar voor gelijke economische participatie en kansen, voor gelijke educatie, voor gelijke gezondheid en overlevingskansen en voor gelijke politieke empowerment. 135,6 jaar! Bestaat de aarde dan, gezien de huidige ontwikkelingen, überhaupt nog? 

Financiële onafhankelijkheid

Als vrouw uit de tech-business weet ik als geen ander hoe groot de kloof tussen mannen en vrouwen kan zijn, maar ik mag niet klagen. Ik sta mijn ‘mannetje’, weet waar mijn krachten liggen en kan mezelf bedruipen. En als ik naar mezelf kijk is financiële onafhankelijkheid echt een heel belangrijke driver om de positie van vrouwen te verbeteren. 

Want als jij met je werk financieel zelfstandig kan zijn dan kun je een dak boven je hoofd betalen, kun je betere voeding kopen wat leidt tot een betere gezondheid en je kunt jezelf ontwikkelen, wat niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor je kinderen. En zo wordt iedere generatie vrouwen weer een beetje sterker. 

Zijn wie je bent

Niet dat mannen per definitie sterker zijn. Integendeel. Maar dat is nog wel steeds de heersende opinie over mannen. Mannen zijn sterker, stoerder en kunnen makkelijker schakelen dan vrouwen. En dat is toch een bijna meelijwekkend vooroordeel. Waar mannen niet emotioneel en altijd sterk moeten zijn, zijn vrouwen te emotioneel en niet sterk genoeg. Terwijl we allemaal weten dat de waarheid in het midden ligt. Als we iedereen gewoon in z’n waarde laten én als iedereen mag zijn wie hij is dan komen we al een heel stuk in de goede richting. 

Je doet ertoe

Dan hoeven we de komende 135,6 jaar alleen nog maar te praten over gelijke salarissen, topposities invullen door mensen die op die plek thuishoren, ongeacht gender, de verdeling van de zorgtaken, zwangerschapsdiscriminatie, politieke empowerment en hoe we de wereld nu eindelijk een plek maken waar je ertoe doet. Man, vrouw of non-binair is daaraan ondergeschikt. 

Iedere dag internationale vrouwendag

Eén dag in het jaar stilstaan bij vrouwenrechten is natuurlijk veel te weinig. Ik ben me bewust van mijn bevoorrechte positie als succesvolle ondernemer in het niet-gelijke, maar wel veilige Nederland. Structurele verandering en meer gelijkheid kost tijd én kracht. En als we iedere dag stil staan bij internationale vrouwendag dan komen we er vanzelf, maar of dat nou 135,6 jaar moet duren…

 

 

#solidariteit #krachtvoorverandering #vmsolidariteit #diversiteit #internationalevrouwendag #thepowerupcompany #businesscoach #solidariteit #krachtvoorverandering #vmsolidariteit #reflectie #practicewhatyoupreach #authentiek 

Gratis

adviesgesprek