‘Bumper aan bumper’

 

Het filespook is weer terug in ons land. De laatste weken is het aantal opstoppingen fors toegenomen en waar we tot voor kort in de ochtendspits gewoon konden doorrijden, staan we op veel plekken weer bumper aan bumper. Hebben we nou helemaal niks geleerd van het coronavirus?

 

‘Jawel’

Het wordt drukker op de weg: de files zijn weer terug van weggeweest. De afgelopen week heb ik wederom  keer stapvoets moeten rijden en kon ik geen parkeerplek vinden. Dat heeft me aan het denken gezet. Is het echt zo dat we niks hebben opgestoken van corona? Kunnen we er niets aan doen dat we terugvallen in oude patronen? Mijn antwoord op die vraag is: “Jawel, dat kunnen we wel”.

De simpele reden dat we het afgelopen jaar het fileprobleem drastisch omlaag hebben gebracht, is dat we thuis zijn gaan werken. Het is dan ook logisch dat, nu mensen weer minder thuiswerken, het aantal wagens en personen op de wegen weer toeneemt. Heb je dan niet eigenlijk al het antwoord op het probleem?

 

‘Kuddedieren’

Natuurlijk, mensen zijn kuddedieren. Als we weer op het werk kunnen verschijnen, dan doen we dat. Maar de kudde heeft geleerd om thuis te werken en om ook op de langere termijn files te voorkomen, moeten we dit blijven stimuleren. Natuurlijk gaan we, logischerwijs, weer terug naar een mix van werken op kantoor en thuis, maar iedere dag dat men geen snelwegen ziet is al een zetje in de goede richting. Stem daar het beleid op af, probeer de automobilisten minder kilometers te laten maken en ontmoedig het rijden in de spits. Dat kan zowel de overheid als de board van een bedrijf. Als we dat niet doen, vervallen we weer heel snel in ons oude rijgedrag.

‘Zoomen’

In het verleden was ik de enige in mijn omgeving die het woord  “Zoomen” regelmatig gebruikte. Nu zijn we dat allemaal gewend. Creativiteit ontstaat misschien lastiger in een Zoom-call, maar routinewerk en een dag rustig doorwerken gaat thuis juist weer heel goed. Dat zelf kunnen indelen vinden mensen fijn én draagt bij aan de file-issue. I rest my case.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb het wiel niet uitgevonden. Ik besef me alleen dat het geen onmogelijke opgave is om dit probleem aan te (blijven) pakken. We hebben het tenslotte al een jaar lang laten zien!

 

 

Gratis

adviesgesprek